BTW aangiften

Alles over de Btw


De aangifte omzetbelasting (Btw)  kan eenvoudig tot zeer complex zijn. Comlac ondersteunt u bij de aangifte omzetbelasting of neemt deze volledig van u over. Op die manier bent u er zeker van dat het tijdig en correct gebeurt.

Bovendien onderhouden we goed contact met de Belastingdienst. Zijn er problemen of misstanden met uw aangifte omzetbelasting, dan kunnen we snel schakelen. En dat is super handig voor u.

Hieronder vertellen wij u wat meer over de Btw. Ook op de site van de Belastingdienst vindt u veel informatie.

Btw-aangifte doen

Als u een onderneming start, moet u zich (meestal) inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Vervolgens wordt beoordeeld of u ondernemer bent voor de btw.

Soms hebt u van de Belastingdienst een zogenoemde 'Verklaring omtrent de hoedanigheid van belastingplichtige' nodig om te bewijzen dat u ondernemer bent voor de btw.

Eerste btw-aangifte

U krijgt uw 1e btw-aangifte vaak op papier. Soms krijgt u uw 1e btw-aangifte digitaal. Als u btw moet betalen, ontvangt u een naheffingsaanslag met betaalinformatie.

Btw terugkrijgen

Op de inkopen en investeringen die u doet als ondernemer zit vaak btw. Dit heet ook wel voorbelasting. Tel alle btw op uw facturen van inkopen en investeringen bij elkaar op. Bij uw btw-aangifte vult u dan het totaal aan betaalde btw in onder het kopje 'Voorbelasting' in rubriek 1.

Neem hierbij alle facturen mee die u heeft ontvangen in het afgelopen kwartaal. De datum van de betaling is hierbij niet van belang.

Btw over uw verkopen

Op iedere verkoopfactuur die u verstuurt naar een klant, zet u btw. Dit kan 9% of 21% zijn. Het percentage is afhankelijk van de producten of diensten die u levert. Het standaard btw-tarief is 21%. Het verlaagde 9% tarief geldt voor bijvoorbeeld etenswaren. Maar ook voor sommige diensten zoals kledingreparaties of kappers. Met het 0% tarief krijgt u te maken als u zaken gaat doen met het buitenland.

In uw btw-aangifte vult u de bedragen in die u heeft gefactureerd aan uw klanten (omzet) en de btw die u hierover gerekend heeft. Alle btw over uw omzet is uw totaal af te dragen btw. We noemen dit af te dragen btw en niet zozeer te betalen btw.

Welke facturen neemt u mee? U neemt alle facturen mee die u in het kwartaal heeft verzonden. Heeft u op 6 februari een factuur verstuurd, maar komt de betaling op 12 april binnen? Dan neemt u deze factuur mee in de aangifte van het eerste kwartaal.

Btw betalen

Het aangifteprogramma zal een totaal bedrag geven aan af te dragen of te ontvangen btw. Moet u btw afdragen? Zorg dat het op de uiterste betaaltermijn bij de Belastingdienst binnen is.

Het is belangrijk dat u het btw-bedrag van uw aangifte op tijd betaalt. U ontvangt geen aanslag, maar u betaalt het bedrag nadat u de aangifte hebt verzonden.

Heeft u de aangifte via de website van de Belastingdienst ingevuld? Scroll dan naar beneden in de ingediende aangifte. Hier staat het rekeningnummer en het betalingskenmerk van de Belastingdienst.

Krijgt u btw terug omdat u meer btw heeft betaald over uw kosten dan op uw verkoopfacturen staat? Dan krijgt u binnen 8 weken nadat u de aangifte heeft ingediend, bericht van de Belastingdienst. Het geld staat dan binnen 1 week na deze brief op uw bankrekening.